Headerbild

Dragracing

dragracing.jpeg

Foto: Fredrik Värnebjörk

 

Hur utövas dragracing?

Dragracing går ut på att köra så snabbt som möjligt på en asfalterad eller betongraksträcka som är antingen 201 meter eller 402 meter som på flera banor i Sverige. Banan prepareras med gummi dragande med gamla slicks och limmas i sin fulla bredd och längd för att få det bästa optimala greppet.

 

Under tävlingen kvalar man in sig i vad som kallas för stege; man kan likna det som en tennisturnering. Vid varje omgång möts vanligtvis två förare där en av dessa går vidare och den andre åker ut ur tävlingen. Sedan tävlar man tills det endast finns en kvar, segraren. Det finns många olika klasser i dagens dragracing, de snabbaste är Pro Extreme, Top Fuel eller Nitro Funny Cars. En Top Fuel kommer upp i 100 km/h på cirka 0,8 sekunder och fordonet har då redan färdats ca 17 meter. Fyra sekunder senare närmar sig farten 490 till 500 km/h. Beroende på vilken klass och bil man kör så behövs olika effekter, det är allt från 500 hästkrafter till 11000 hästkrafter.

 

Trots alla dessa hästkrafter och farter är dragracingen en av de säkraste sporterna. Dagens tävlingsbilar är så välbyggda att man kan köra in i en mur i hög hastighet och klara sig utan större skador.

 

Var utövas dragracing?

I Sverige finns det banor för dragracing som är permanenta, till exempel Malmö Raceway, Mantorp Park eller Tierp Arena. Flygfält kan även göras om och användas som tillfälliga tävlingsbanor, där är exempelvis Kjula Dragway en stor bana som fixas för att köra dragracing på.

 

Hur gammal får man vara som funktionär på en dragracingtävling?

Varje funktionär bör ha funktionärslicens. Funktionärslicensen är ett bevis på genomförd utbildning. Det finns olika steg, även kallat klasser och kategorier på funktionärslicenserna. Kolla gärna här för att få reda på mer. För att licensen ska gälla är man i behov av medlemskap i en SBF - ansluten förening och under kalenderåret fylla lägst 15 år. Hör med klubben som ska anordna tävlingar för att höra vad du kan hjälpa till med.

 

Hur blir man funktionär på en dragracingtävling och vad bör man isåfall tänka på?

Kontakta din närliggande klubb som arrangerar denna typ av bilsport. Klubbarna letar ständigt och är alltid i behov av fler funktionärer - så tveka inte att kontakta dem! Sveriges alla klubbar hittar du här. Innan du ska engagera dig som funktionär är det alltid till fördel att vara påläst om reglementet; det hittar du här.

 

drag.jpeg

Foto: Fredrik Värnebjörk