Headerbild

Näthat

Från ”Motverka näthat – No hate” av SISU idrottsutbildarna.

 

Hat och kränkningar förekommer både i sociala medier som Facebook, Instagram, Snapchat och i kommentarsfält till Youtube. Detta är något som alla måste förhålla sig till och hantera. Många vuxna har inte själva upplevt hat och kränkningar på nätet och inte heller sett andra drabbas – helt enkelt för att de inte vistas i de digitala miljöer där sådant förekommer.

 

Som förening kan man prata om hur ni kan tänka och agera för att på bästa sätt förebygga näthat. Detta kan tillexempel ske på ett årsmöte.

 

TIPS! Vill ni ha ytterligare hjälp i det arbetet eller fördjupa er så finns SISU Idrottsutbildarna som en resurs att utnyttja. Kontakta gärna ert RF - SISU distrikt för att få reda på mer och se hur de kan stödja ert arbete.

 

Vad är en kränkning?

Elaka och hatfyllda kommentarer kan skickas och spridas via sms, i sociala medier och onlinespel. De som drabbas kan uppleva sig kränkta, särskilt om kommentaren delas och sprids vidare.

 

De som skriver, gillar, kommenterar eller delar kränkande inlägg kan inte veta hur de drabbade reagerar och påverkas. I skydd av skärmen kan det också vara lättare än annars att uttrycka elakheter och hat.

 

Var går gränsen?

Vad får man uttrycka och inte på nätet? Lagen drar upp vissa gränser, men utöver det måste vi även diskutera om vad, av det som är lagligt, som är okej och inte okej att skriva och dela på nätet. Relationer på nätet skiljer sig inte särskilt mycket från relationer utanför nätet. Det finns inga undantag som gör att man får behandla varandra på ett sämre sätt på nätet än utanför.

 

Fyra råd för ett bättre internet;

 

  • Var kritisk – fundera på vad du läser, ser och hör på nätet.
  • Ljug inte – använd ditt riktiga namn när du postar kommentarer.
  • Såra ingen – tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv.
  • Säg till – anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.
  • Om du stöter på näthat - gå in och kommentera stöttande för den som utsatts. Många vittnar om att det kan betyda mycket att någon vågar stå upp.

 

Ta kontakt och erbjud din hjälp. Om du känner den som utsatts kan du ta personlig kontakt och fråga vad du kan göra för att hjälpa till. Kanske vill personen anmäla men vet inte hur man gör?

 

Anmäl inlägget

På de flesta sociala medier finns möjligheten att rapportera inlägg som man anser inte är okej. Detta bör man alltid göra. Ju fler som anmäler, desto större tryck får sajtägaren på sig att ta bort inlägget.

 

Polisanmäl om du misstänker att ett brott begåtts. Tänk på att det inte är din uppgift att utreda om det verkligen är ett brott – det ska polisen göra.

Se filmen "låt oss prata om det".

 

Mer information, stöd och råd kan du hitta på; no hate – jag vill ha hjälp.

 

DETTA INNEHÅLL I PDF - FIL FINNER DU HÄR