Säkerhet 1
Vid olycka
Arrangören ska före tävlingen utarbeta en säkerhetsplan för tävlingen. I denna ska finnas en beredskapsplan med åtgärder vid svårare olyckor inklusive förfarandet om tävlingen måste avbrytas.
Som en del av säkerhetsplanen ska en telefonlista upprättas innehållande telefonnummer till polis, räddningstjänst, SBF:s telefonjourlista, samt övriga nummer som bedöms nödvändiga.
Omfattning och detaljeringsgrad av planen anpassas efter tävlingens storlek och risker.
Normalt är säkerhetschefen ansvarig, men vid mindre tävlingar kan detta delegeras av tävlingsledaren till annan chefsfunktionär. I det uppskärrade läge som uppstår vid en olycka är det ytterst väsentligt att den ansvarige agerar och följer den uppgjorda planen.
Se även krishanteringsplan på www.sbf.se , under ”Förbundsinfo”.
Det är tävlingsledningens ansvar att Olycksrapport fylls i när någon förts till sjukhus/vårdcentral, samt att detta dokument skickas in till distriktets säkerhetsrådgivare.
Personskadeanmälans blankett tillhandahålls av tävlingsledningen, se även G 6.1. Det är dock den drabbades ansvar att skicka in denna till Folksam.
Avbryt tävling
- Om en olycka inträffat, som tävlingsledningen bedömer vara svår, bör tävlingen stoppas.
- Vid olycka med dödlig utgång, som är direkt kopplad till tävlingsmomentet, ska tävlingen avbrytas.
- I händelse av dödsolycka vid flerdagarsarrangemang ska tävlingsledare, domare, polis samråda om avbrytande eller eventuell fortsättning av tävlingen.
Handlingsplan när tävling avbryts
När Tävlingsledning beslutat att tävlingen ska avbrytas är det viktigt att aktuell handlingsplan beredskapsplan samt nedanstående rutiner beaktas.
- Polisen underrättas omedelbart. Detta sker även om tävlingen inte stoppats, när svårare olycka med personskada inträffat. Polisutredningen får aldrig föregripas! Arrangören ska vara polisen behjälplig i deras utredning. Om en olycka inträffat som föranleder polisutredning ska alla inblandade, tävlande och funktionärer, undvika att kommentera olyckan. Detta för att motstridiga uppgifter och rykten inte ska skapa förvirring och försvåra polisutredningen.
- Arrangören underrättar SBF enligt fastställd Krishanteringsplan och Telefonjourlista
- Polis, sjukvårdsinrättning eller präst kontaktar anhöriga. Press- och media hantering ska prioriteras. Vid behov av krishantering, så begärs det den vanliga vägen via polis, räddningstjänst eller sjukvården. Som genom SOS-Alarm får kontakt med s.k. POSOM-grupperna.
- Bilsportens stöd- och analysfunktion, BSA, underrättas av larmad person enligt jourlistan.
- Återbetalning av anmälningsavgifterna avgörs av tävlingsledning från fall till fall. Rekommendationen är att det som blir kvar när arrangörens kostnader är täckta återbetalas till de tävlande.