Öppet brev till alla medlemmar och supporters till svensk bilsport
2020-09-10 i Landslaget / Genomförda läger / Styrelsen informerar
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SBF.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSDet är en stor ära att bli vald som ordförande för styrelsen i Svenska Bilsportförbundet och få möjlighet att göra en insats för att stärka och vidareutveckla den sport som vi alla brinner för.
Jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppgiften, som kommer att bjuda på många, krävande och inte helt lätthanterade interna och externa utmaningar.
Dags att begrava stridsyxorna och ta tag i svensk bilsports alla utmaningar
Utgångsläget för den delvis nya styrelsen för Svensk Bilsport är kanske inte det bästa. 2020 har genom Corona-krisen blivit ett stympat år för all bilsport världen över, såväl som för idrotten i stort. Visserligen har tävlingsverksamheten så smått rullat igång efter sommaren, men utan publik och givetvis utan både de intäkter och den stämning som är en omistlig del av all idrott. Den ekonomiska skadan av krisen är omöjlig att fastställa i nuläget, men kommer säkert kännas av under flera år framåt. Vi kan heller inte med säkerhet exakt säga hur förutsättningarna att driva bilsport kommer bli under nästkommande år. Vi tvingas helt enkelt gilla läget, hela tiden stå på tå och vara flexibla att anpassa oss efter regler och restriktioner vi inte kan styra över.
Jag är väl medveten om att jag i mångas ögon är en outsider inom svensk bilsport. Min yrkesmässiga bakgrund har primärt kretsat kring svensk detaljhandel, där jag under mer än 30 år varit verksam i roller som marknadschef, VD, konsult och på senare år som styrelseledamot/ordförande inom många av handelns delbranscher och många olika organisationer och situationer. Karaktären på mina uppdrag har varierat, från uppstart av nya verksamheter till att få liv i stagnerande företag men också rekonstruktioner där konkursen bara varit några dagar borta. Den gemensamma nämnaren för väldigt många av mina uppdrag är att det ofta handlat om entreprenörägda och handlardrivna organisationer (s k frivilliga kedjor) där många olika, lokala och individuella förutsättningar och uppfattningar behöver enas i en gemensam riktning. Små och ibland stora konflikter mellan delägarna är vardagliga inslag i den här miljön. Det gäller då att släcka bränderna innan de eskalerar, lugna ner känslor och försöka flytta fokus till fakta och själva sakfrågan. Att få drivna men ibland hetsiga entreprenörer att se helheten i verksamheten, tänkta långsiktigt och bevara en kontinuitet i organisationen är ständiga utmaningar. Något som kanske inte är helt olikt bilsporten. Jag tror därför att det finns många erfarenheter att ta med sig in bilsporten, inte minst i dagens smått turbulenta situation.
Men affärsmässig erfarenhet räcker inte för att leda Svensk Bilsport, det behövs också passion. Något som jag fick när jag som ung grabb läste om Ronnie Peterson men också våra andra legenders bravader på banor och rallyvägar världen över. Trots en total avsaknad av motorsportintresse hemifrån tog jag mig ner till F1-preimären på Anderstorp, och fick en upplevelse som bet sig fast och blev till en livslång passion. Allt sedan dess har jag på daglig basis följt bilsportens upp- och nedgångar både här hemma och globalt, på plats eller via media av olika slag. Många fantastiska upplevelser har det blivit, och många lärdomar hur saker både kan göras rätt men också hur snabbt det går att komma fel i denna komplexa och snabbt föränderliga sport.
Även om drömmen kanske fanns i min ungdom så har jag begränsad erfarenhet av att tävla själv. Jag har förvisso provat på att köra formelbil i sponsorsammanhang några gångar på bland annat Gelleråsen, men de tider jag där presterade är nog inget att skryta om. Och när jag tävlar mot min son i hyrkart blir jag till min stora frustation frånåkt gång på gång, inte sällan slutar det med att jag snurrar och hamnar ute i gräset. Så min insats för svensk bilsport gör jag nog bättre på annat sätt än bakom ratten.
Motorsport är inte den enda idrott som intresserar mig. Jag har två barn som spelar både innebandy och fotboll och är starkt engagerad på såväl lagnivå som i några föreningsstyrelser. Jag har lärt mig att ideell verksamhet ständigt är en kamp om att få ekonomin att gå ihop, där det krävs slit och hårt arbete av engagerade krafter ute bland klubbar och föreningar med begränsade resurser. Sen är det inte fel att komplettera det ideella med affärsmässighet, i speciellt motorsport behövs kombinationen.
Processen fram till att en ny styrelse för Svensk Bilsport kunde väljas har varit en utdragen resa av väl kända skäl. Det har tidvis varit frustrerande där det kliat i fingrarna att få hugga tag i uppdragets alla utmaningar, men samtidigt gett tid för reflexioner och tankar inför det arbete som väntar. Jag har försökt sätta mig in i verksamheten så gått det varit möjligt från utsidan och har givetvis inte undgått att notera den bitvis bittra och uppskruvade debatt som förts inom förbundet och i olika bilsportforum. En hel del av det som sagts i dessa diskussioner har känts väldigt destruktivt och absolut inte gynnat svensk bilsports framtid.
Själv har jag ända sedan frågan om uppdraget kom tydligt markerat att jag inte avser ta ställning för någon specifik fraktion eller intressegrupp. Min bestämda uppfattning är att alla olika grenar av bilsporten tillsammans skapar den styrka, de utvecklingsmöjligheter och de resurser som är absolut nödvändiga. Att leda en organisation som Svensk Bilsport är och kommer alltid vara en balansgång mellan bredd och elit, utövare och supporters, nationell anpassning och att följa med i och dra nytt av sportens globala utveckling. Gör vi det här rätt, håller ihop och fokuserar på det som för svensk bilsport framåt blir det win-win för alla inblandade. Själv kommer jag därför att lägga all fokus på att titta framåt, inte gräva i eller ta ställning i det som varit.
Jag har noterat att det finns synpunkter på hur tidigare styrelser har kommunicerat med medlemsledet och att en del frågor inte upplevts tillräckligt förankrade. Det ska vi nu rätta till. Jag hoppas vi inom Svensk Bilsport framöver kan föra balanserade och sakliga diskussioner med det gemensamma målet stärka och utveckla Svensk Bilsport, utan inslag av personliga påhopp. Vi ska hitta en tydlig rollfördelning mellan förbundsstyrelsen, distrikt, utskott och kommittéer samt vårt centrala kansli. Alla tänkbara önskemål kommer givetvis inte att kunna tillfredsställas, speciellt inte i rådande situation. Men relevanta fakta och balanserade åsikter kommer alltid att beaktas inför framtida beslut med mål att nå så mycket konsensus och enighet som möjligt.
Vi kommer nu inom styrelsen att se över hur vi på ett så bra och strukturerat sätt som möjligt kan kommunicera med våra medlemmar ute i organisationen. Men tills vidare uppmanar jag alla medlemmar att regelmässigt besöka hemsidan (www.sbf.se) där vi löpande kommer berätta mer om vilka frågor vi arbetar med inom styrelsen.
Trots alla utmaningar internt och externt är jag ändå optimist när det gäller svensk bilsports framtid. Vi har en bra infrastruktur på plats, mängder av både etablerade stjärnor och lovande talanger, professionella team, arrangörer och andra samarbetspartners samt inte minst en vital ungdoms- och breddverksamhet. Jag ser överallt inom bilsporten entreprenörer, som trots motigheter och brist på resurser inte bara tar intressanta initiativ utan oftast lyckas genomföra dem med framgång. I mina kommersiella uppdrag har jag lärt mig hur rätt samordnad entreprenörkraft kan konkurrera och utmana krafter med mångdubbelt större resurser. Kan vi bara kanalisera alla goda krafter inom svensk bilsport i en samlad riktning så går den en ljus framtid till mötes.
Jag ser fram mot att sinom tid och när tillfälle ges träffa så många som möjligt av våra medlemmar, och lära mig ännu mer om bilsportens alla spännande förgreningar. Det här är ju ett ideellt uppdrag, tiden är inte obegränsad men jag kommer försöka vara så tillgänglig det överhuvudtaget är möjligt. Min mailadress kommer vara klar inom kort att bli magnus.berthling@sbf.se. Jag kan utlova att alla mail kommer att läsas och beaktas, även om jag inte alltid hinner, kan eller har möjlighet att svara.
Än en gång, jag kommer att göra mitt yttersta för att driva Svensk Bilsport framåt och ser fram mot ett givande samarbete med alla medlemmar (som förhoppningsvis ska bli fler) men också med alla andra partners och intressenter till Svensk Bilsport.
Bästa bilsport-hälsningar
Magnus Berthling
Ordförande, Svenska Bilsportförbundet