Tillåtet att arrangera SM och RM
2021-03-17 i Svensk Bilsport
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SBF.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSUnder rådande pandemi är mycket av svensk idrott satt på paus. Men ett antal idrotter har påbörjat sina mästerskapsserier och tävlingar. Nu ger även Svensk Bilsport efter prövning tillstånd till SM och RM.
I dialog mellan Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten har begreppet yrkesmässig idrottare definierats som idrott för sådan där idrottsutövningen är den huvudsakliga sysselsättningen och där utövaren befinner sig på nationell eller internationell nivå för seniorer inom den aktuella idrottsgrenen. Senare är också tillagt att detta gäller oavsett vilken inkomst utövaren har från sin idrottsutövning och i vilken omfattning utövaren också har inkomster från annat arbete eller studier.
Båda villkoren – idrottsutövningen som huvudsaklig sysselsättning och att befinna sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer – måste vara uppfyllda för att undantaget ska kunna tillämpas.
Med ovan rekommendation har Svensk Bilsport definierat både vilka tävlingar som kan genomföras samt vem som kan tävla.
Begreppet ”yrkesmässig” har kommunicerats kring frågan vem som får bedriva sin idrott under pandemin. Då har benämningen varit att den aktive ska ha sin idrott som huvudsaklig sysselsättning och med andra ord försörja sig på idrotten. Denna, för många idrotter, snäva bedömning på vad som är yrkesmässig har nu flertalet förbund ifrågasatt.
- En elitsatsning inom många idrotter kan inte bli ett yrke. Den ekonomin finns inte i alla idrotter. Inte ens alla svenskar som tar VM-medaljer till Sverige inom olika sporter utövar sin idrott som betald yrkesutövare. Därav har förbundsstyrelsen beslutat att ge tillstånd till de arrangemang som innefattar vår högsta nivå inom bilsporten, d.v.s. SM och RM samt också definierat begreppet yrkesmässig för att kunna uppfylla de två kriterierna som ställs, säger Anna Nordkvist, VD Svensk Bilsport
Som yrkesmässig räknas en bilsportare som uppfyller följande två kriterier:
- Har huvudfokus på att bli så bra som möjligt. Studier och/eller arbete kan bedrivas av aktiva, men det är något som sköts vid sidan av bilsporten alternativt i syfte att möjliggöra en ekonomi för satsningen.
- Befinner sig på högsta nationell eller internationella elitnivå för seniorer. För bilsporten är nationell högsta nivå SM och RM. Juniorer kan i undantagsfall räknas som elitaktiva, nämligen om de kan konkurrera på högsta nationella seniornivå på senior SM-tävlingar. Inga JSM-tävlingar är tillåtna tills annan information meddelas.
- Vi gör bedömningen att om man ska tävla på högsta nationell nivå inom bilsporten som är SM och RM, så krävs det generellt ett större åtagande än vad kriterierna säger vilket gör att utövaren då uppfyller kravet. I kombination med kriterierna och att vi inte är en kontaktsport, vi är mestadels utomhus och har stora ytor att tillgå, och då med myndigheternas tillstånd och genomarbetad riskbedömning ska dessa kunna genomföras, säger Nordkvist och fortsätter.
- Vi vet också om att våra arrangörer där ute tar stort ansvar, har kunskapen och kontakterna med myndigheterna för att kunna genomföra dessa tävlingar, avslutar Anna Nordkvist.
Alla SM och RM ska följa myndigheternas råd och rekommendationer, inneha alla nödvändiga tillstånd samt upprätta protokoll för att kunna genomföra smittsäkra tävlingar.
Vad gäller för träning?
Gällande träningar utomhus, vilket är något som Folkhälsomyndigheten förespråkar så säger de så här:
Man bör som enskild bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta.
För den arrangerande klubben är det viktigt att tänka på att:
- När det är möjligt, håll träningar och andra aktiviteter utomhus.
- Minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel.
- Avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag
av sådan idrott som är yrkesmässig.
För bilsporten kan träning bedrivas under följande riktlinjer:
1. Träning kan bedrivas enskilt och i mindre grupper som är avskilda från varandra och som följer rekommendationerna.
2. Glöm aldrig bort smittskyddstänket då ni planerar era träningar. Säkerställ att det aldrig blir fler personer än Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Se till att det alltid går att hålla fysiskt avstånd till andra aktiva, 1-2 meters avstånd. Tänk på hur ni tar er till och från träningarna; låt föräldrar lämna och hämta barn på parkeringen eller annan avskild yta. Planera så att ni undviker ”krockar” mellan de olika träningsgrupperna. Nyttja banor och arenor olika tider.