Ytterligare lättnader i restriktionerna
2021-07-15 i Svensk Bilsport
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SBF.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSIdag den 15 juli kliver vi in i steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktionerna.
Regeringens kommande plan för ytterligare lättnader:
Steg 3, som träder i kraft den 15 juli, innebär bland annat att begränsningarna i långväga kollektivtrafik och regleringar som begränsar kvadratmeter per person i inom- och utomhusmiljöer tas bort. Nu är det möjligt att använda omklädningsrum igen.
Steg 4 beräknas till september och innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.
Steg 5 innebär att kvarvarande restriktioner lyfts. Detta handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Uppdraget till vissa statliga myndigheter om att säkerställa att endast arbetstagare vars fysiska närvaro är nödvändig tas bort. Folkhälsomyndigheten häver allmänna råd kopplade till att undvika trängsel, arbeta hemma och särskilt god handhygien. Det är ännu inte fastställt när steg 5 kan inträda.
De allmänna råden till enskilda gällande idrottsaktiviteter och de allmänna råden riktade specifikt till idrottsföreningar är också borttagna sedan den 1 juli. Det innebär att det inte längre finns någon särskild begränsning vad gäller träning, tävling och matcher i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar. Däremot gäller fortfarande pandemilagens maxantal för offentliga tillställningar och särskilda begränsningar för bland annat idrottsanläggningar. Mer information om vad som gäller för idrottsanläggningar finns via samma länk som ovan.
Även om råden gällande just idrottsverksamhet är borttagna har Folkhälsomyndigheten utifrån de generella föreskrifterna pekat på åtgärder som kan vara lämpliga att förbund. Föreningar och enskilda idrottsutövare eller idrottsledare tänker på vid idrottsverksamhet, se https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/
Sedan den 1 juli finns inte längre några specifika allmänna råd för just läger och cuper. Dock gäller att läger och cuper ska genomföras enligt de mer generella föreskrifterna och allmänna råden om allas ansvar. Se https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/lager-och-cuper/
Evenemangsstöd
Regeringen har efter EU-kommissionens godkännande beslutat att införa det så kallade evenemangsstödet. Stödet avser evenemang som planerats äga rum under perioden juni-december 2021, men som inte kan genomföras eller i väsentlig utsträckning måste begränsas till följd av pandemin. Utformningen av stödet bygger på ett tillkännagivande från riksdagen och beslut om årets sjätte ändringsbudget.
Evenemanget – exempelvis kultur- och sportevenemang, mässor, marknader och evenemang inom det civila samhället – ska rikta sig till minst 250 deltagare. Det kan antingen vara ett evenemang som planeras äga rum vid ett tillfälle eller som en sammanhållen serie under en avgränsad tid. Skatteverket är handläggande myndighet och får besluta om bestämmelser kring den praktiska handläggningen av stödet. Från den 10 augusti ska det vara möjligt att elektroniskt registrera evenemang och därefter ansöka om stöd hos Skatteverket.
Eventuella frågor kan ställas till corona@rfsisu.se.
För mer information om stödet, klicka HÄR
För mer information – se följande sidor
Riksidrottsförbundet – samlad information om Coronaviruset och idrotten