Headerbild

Kategorier

När löven faller börjar en annan typ av vår  -  Annas brev 4, 2021

2021-09-14 i Svensk Bilsport

Prenumerera via:

RSS

September och en nystart för idrotten. Äntligen släpper landet på restriktionerna. Det känns som en seger och att något lättat från allas våra axlar, nu kan vi panera igen för vår älskade sport!!

Hösten kom kanske tidigare än vanligt. Och det känns som det är en tid sedan de varma sommarkvällarnas kvardröjande värme. Hösten. Lite av en ny start på många sätt. Vi kommer tillbaka från semester, naturen byter skepnad och även vi på Svensk Bilsport gör oss redo för något nytt. En ny organisation är på väg att ta form.

Sedan jag startade har jag haft ett uppdrag från styrelsen att se över organisationen, något som tar tid att analysera och förankra. Nu är tiden här både i mognad och för de utmaning vi står inför. Något vi lärt oss under åren är att vi behöver hantera frågorna där de ska hanteras för en tydligare och enklare kommunikation. Vi är en stor sport med många grenar så för att lyckas med detta anställer vi nu tjänstepersoner som ska stötta sportgrenarna och vara länken mellan sportgrenar och övrig central verksamhet. Sportgrenarna kommer grupperas i fyra grupper med en sportgrenskoordinator per grupp samt att vi kommer anställa en säkerhetsansvarig.

Jag tror väldigt mycket på den här omorganisation och det nya arbetssätt som vi är på väg in i. Det kommer ta lite tid innan allt är satt på plats, men när vi väl är där är jag övertygad om att vi kommer få ut mer av Svensk Bilsport på alla områden, där fokus kommer vara på kärnverksamhet = sporten för mig. Framför allt kommer vi att bli mer tillgängliga och bli ett än bättre stöd för våra medlemmar, utövare, funktionärer, föreningar. 

Vi är nu inne i rekryteringsprocessen av sportgrenskoordinatorer samt en omorganisation för tjänstepersonalen. Sista ansökan till dessa tjänster var 31 augusti. Nu kommer en referensgrupp bestående av personal från kansliet och sportgrenarna att utse de kandidater som går vidare till intervjuer. Målet är fortsatt att ha de nya tjänsterna på plats till årsskiftet. Därefter kommer den nya organisationen att komma på plats och dessutom ska vi då rekrytera en säkerhetsansvarig.

Sommaren som gick var inte bara ledighet, sol och bad. Dessvärre präglades den också av olyckor och rättsliga fall inom bilsportfamiljen. I anslutning till förberedelserna inför en tävling förolyckades tyvärr en person. En fruktansvärd händelse.
Tyvärr har vi även under sommaren fåt ta oss an frågor tillsammans med föreningar som inneburit rättsliga påföljder för förenings- och bilsportmedlemmar.


Arbetet med att på olika vis förhindra olyckor och stärka upp säkerheten är något vi fortsätter arbeta vidare med. Men även värdegrundsarbetet, som är lika viktigt inom bilsporten som i samhället. Vi, vi i föreningar, distrikt, utskott, arbetsgrupper, kansli och styrelse, vi som tillsammans är Svensk Bilsport kan inte bete oss så som framkommit i fallen under sommaren. Vi får aldrig utsätta en annan människa för hot, fysisk- eller sexuellt våld. Det gör mig så ledsen att människor råkar ut för dessa personer som tar sig friheten att behandla andra så illa. Och det gör mig förbannad att människor som valt att vara ideella stöttepelare i Idrottssverige ska behöva hantera sådana händelser i stället för att fokusera på det som de helst vill, att utveckla och bedriva bilsport. Värdegrundsarbetet inom hela vår rörelse är och förblir mycket viktigt.

På den mer positiva skalan av sommaren finns några saker som jag vill lyfta fram.
Vi ser att licenserna ökar, vi är förbi förra årets resultat med ca 500 licenser jämfört samma månad. Runt licenserna pågår just nu även en utredning som Tomaz på vår licensavdelning arbetar med och som ska vara klar till Förbundsmötet. Målet med utredningen är att blicka framåt för att se vilka licenser vi behöver ha och framför allt, hur vi vill ha det i den närliggande framtiden. Ett jätteviktigt arbete!

Vi ser även att tävlingarna är tillbaka. Nästan i sin fulla kraft, och det har verkligen kommit i gång under sommaren. Jag tycker det är så kul att se den anpassning och flexibilitet som föreningar och arrangörer har nu under Coronan för att ändå kunna bedriva tävlingsverksamhet. Det betyder så mycket för så många att det körs tävlingar igen.  Vi är på inget sätt igenom pandemin helt, men att vi nu hittat nycklar till tävlandet känns bra tycker jag.

Jag hoppas också att det ska komma fler tävlingar och nya projekt för att hjälpa till att öka bilsportverksamheten. Vi, precis som alla idrottsförbund, har tilldelats ett återstartsstöd för att hjälpa sporten på att på olika sätt starta upp igen. Mer information kommer komma inom kort i våra kanaler, www.sbf.se och Svensk Bilsports Facebook.

Positivt är även att vår ekonomi är bra. Dels för att idrottsrörelsen fått kompensationsstöd under pandemin, men även för att vi i denna tid har lyckats knyta till oss flera nya partners, sparat på kostnader, ansökt om både kompensationsstöd samt återstartsstöd. Ett arbete som många varit väldigt involverad i där det krävs analyser, kreativitet och uppföljning. Ett stort teamwork!

Kommunikationen upplevs positiv. Det tycker jag är positivt. Det är ett av de målen som både styrelsen och jag har. Att vi ska bli mer kommunikativa och transparenta kring det arbete och de beslut som tas och i vilken riktning vi arbetar. Att vi får starka indikationer på att vi är på rätt väg känns bra. Vi är absolut inte i mål med det och kommunikation är svårt och det kan nästan inte bli för mycket. Men vi arbetar vidare med att försöka bli ännu bättre på det. Jag skulle också vilja lyfta fram styrelsens arbete i denna fråga. När den sittande styrelsen tillträdde i april månad handlade de snabbt och satt några kortsiktiga mål och kommunikationsstrategier.

Tillit och bättre kommunikation i rörelsen samt få i gång tävlingar.

Detta har jag och personalen kunnat luta oss mot i allt vi gjort och kommunicerat. Väldigt enkelt, men också väldigt tryggt och samstämmigt. Jag tror verkligen att ni känner detsamma.
I tilliten och bättre kommunikation har de skapat tillfällen med alla i distriktsstyrelserna under dessa månader, att en gång i månaden föra en öppen dialog. Väldigt uppskattade möten med en fast agenda. Avseende tävlingar så avsattes det pengar i ett tidigt skede för mig att hantera i syftet att kunna stötta våra arrangörer på SM- och RM-nivå, detta för att ingen arrangör ska behöva ställa in pga. ekonomi.

Vår egen kanal www.sbfplay.se har under sommaren haft flera fina produktioner och vi går helt i den riktning som vi planerar för med vår kanal, att fylla den än mer med livesänd bilsport från de olika sportgrenarna vi har inom förbundet. Även det är positivt att se att den genererar indikationer i rätt riktning när det gäller intäkter och utveckling.

Rally SM – aldrig så bra som tidigare
Flera av våra sportgrenar har under året lyckats mycket väl med att, trots pandemin, genomföra sina SM-serier. Detta mycket tack vare det jag berättade tidigare om styrelsens agerande. Det är verkligen en bedrift av våra arrangörer dessutom. En av dem som fått ett uppsving är rally. Det är otroligt egentligen med tanke på den tid vi har bakom oss och delvis är kvar i, att Rally-SM lyckas locka så många förare och den bredd av elit som finns med i startfältet. En stor eloge till arrangörer och vår promotor som jag vet har arbetat hårt för det här länge. Intresset för rally har aldrig varit större än vad det är nu upplever jag, i alla fall inte på många år och aldrig har kvalité på material, team och besättningar vari bättre. Jag tror den utvecklingen kan hålla i sig. Det jag tycker är extra kul är att vi i startfältet på tävlingarna ser en blandning av etablerad elit och rutin med lite mer yngre stjärnor som vågar satsa, det är både kul och tillfredställande att se den framåtandan som nu omger mästerskapet. 

Det var en del av de punkter som jag upplever mycket positiva under sommaren. För att hänga kvar lite vid just Rally har nu Rally Sweden etablerat sig i Umeå och arbetet pågår för fullt för att få alla bitar på plats. En sak som är satt är datumen, 24-27 februari är bara att boka in i kalendern. Det är då det första Rally Sweden med Umeå som centralort kommer köras. Det är något senare än vad det brukar, men det är för att inte krocka med vinter-OS.

På tal om VM-tävlingar. Jag och hela styrelsen besökte VM-deltävlingen i Rallycross i Höljes i mitten av augusti. Även om det inte var ett Höljes så som det brukar gjorde den publik som var där allt för att få det att kännas lite så som det brukar. En bra resa för oss med mycket bra och givande möten. Och alltid lika roligt att vara på plats och se bilsport live. Jag besökte även Karting VM tillsammans med delar av styrelsen. En fantastiskt fin bana och arrangemang av Kristianstad Kartingklubb som verkligen placerat sig på världskartan för bästa tävlingar i karting. Som tagit ur en saga fick vi också en världsmästare i KZ klassen, Noha Milell. Stort grattis till er alla för detta!

Att pandemin gjort att vi inom idrotten och hela samhället har fått ställa om och tänka nytt vet vi. Men även utan en pandemi har vi en stor fråga framför oss, även den i allra högsta grad för hela samhället och i världen, men även för oss i bilsporten. Miljön! Vi kan tycka, vilja, blunda eller hoppas så mycket vi vill, men vi kommer gå mot en ny form av bilsport. Vi arbetar hårt med miljöfrågorna inom bilsporten och jag vill verkligen understryka att det arbete görs för att behålla vår bilsport. Nej den kanske inte kommer se ut och låta som idag, men det kommer vara bilsport. Jag har personligen hört personer som sagt att miljöarbetet inom förbundet är för att lägga ner föreningar. Det är helt fel. Miljöarbetet är till för oss alla. Till för att behålla bilsporten inom den utveckling som sker i samhället och världen.

I miljöarbetet pågår ett hårt jobb nu med frågor kring bullermiljö och tillstånd på flera av landets anläggningar. Vi från centralt håll, jag personligen eller annan personal eller styrelsemedlemmar, är ofta i samtal med kommuner och städer i dessa frågor tillsammans med banor för att stötta och hjälpa med det vi kan och för att påvisa att bilsporten inte är en liten sport ute i periferin. Det är ett ständigt pågående arbete. Svårt – absolut, men som Tommy Boustedt, min tidigare chef sa till mig, ”det är det som är svårt som är roligt”, och det håller jag fullkomligt med om.

Ett annat arbete som fortgår och som är viktigt är jämställdheten inom idrotten. För bilsporten handlar det om att få in fler tjejer och kvinnor i vår rörelse, både som utövare, men även på andra positioner. En styrka som vi har är att vi tävlar på lika villkor. Men vi behöver få in fler kvinnor och tjejer till vår sport. Det här är något som det internationella förbundet, FIA, arbetar med där det i senaste numret av Women in Motorsport ( FIA Women in Motorsport Newsletter #20 | Federation Internationale de l'Automobile ) går att läsa om både landslagsföraren Jessica Bäckman och om undertecknad och min roll som ordförande i Digital Motor Sport, samt flera andra intressanta artiklar. Även vi inom Svensk Bilsport tittar på hur vi på olika vis ska få in fler tjejer och kvinnor inom bilsporten.

Det händer mycket under en sommar och jag förväntar mig inte mindre händelser under den höst som vi nu kliver in i. Det står liksom aldrig still i bilsporten. Varken under tävling eller i arbetet runt omkring. Och det är väl det vi älskar med den här sporten, eller hur!

Hälsningar
Anna Nordkvist, vd, Svensk Bilsport.