Landslagsläger på Test Track
2016-04-12 i Svensk Bilsport
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från SBF.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSÅterigen träffades landslaget för att utveckla sin körförmåga under den gångna helgen. Denna gång på Test-Track i Arlanda. Test-Tracks anläggning, som driftas av Trainingpartners, har hög standard och erbjuder en häftig och varierande asfaltsbana.
- Tillsammans med Europcar och Trainingpartners är det möjligt för oss att skapa kostnadseffektiva lägger på detta område, säger förbundskapten Magnus Lampert.
Under totalt tre dagar befann sig landslaget på Test-Tracks banor för att utveckla sin grund inom bilkörning. Banan innehåller enormt bra träningsmöjligheter där de har en ett träningsområde för konbanor och cirklar, samt en racerbana med varierad terräng. Banan är belägen alldeles intill Arlanda, vilket gör det enkelt och smidigt för alla förare att ta sig till detta läger.
- Upplägget för dagarna har varit att förarna ska kunna jämföra sin körning med andra genom kontinuerliga tidsmätningar. På så sätt får förarna reda på hur sin körning faktiskt fungerar i praktiken. Detta är viktigt för att de ska kunna testa och jämföra olika körstilar, för att sedan anpassa den till banan, drivlinan och underlaget. Dessutom har det skapat bra diskussioner i bilarna, säger Lampert
Trainingpartners instruktör Per Johansson är mycket engagerad och rutinerad. Per får förarna att förstå hur bilen beter sig vid olika sektioner på bana och ger förarna tips på hur de bäst kan anpassa sin körstil i de olika sektionerna. Under dagarna hade landslaget även ett mycket intressant besök från Högskolan i Dalarna genom Mats Olsson.
- Mats har tidigare varit med och utvecklat förbundets tränarutbildning steg 2. Under detta besök så hade han med sig ett Eye Tracking System som gör det möjligt att analysera ögonrörelser och vart förarna tittar under ett race. Systemet användes som en pilotstudie där förhoppningen är att vi senare ska kunna använda det eller liknande system i utbildningssyfte, fortsätter Lampert.
Dagarna avslutades såklart med en sedvanlig RoC (Race of Champions). Förarna åker på nästintill identiska förhållanden då de kör samma bansträckning och samma bilar. Ett roligt men också ett mycket prestige fyllt moment för förarna. Till den avslutande tävlingen så knyts alla träningsområden ihop som de haft under dagarna till en lång och krånglig bana. De fyra bästa förarna gick vidare till en semi-final och sedan de två bästa gick till final. Vinnaren från juniorlägret blev rallyföraren Pontus Åhman, som var helt outstanding under dagarnas alla tävlingsmoment. Vinnaren från seniorlägret blev Fredrik Salsten som hittade farten oavsett vilken bil han satt i.
Förbundets utveckling med landslaget har tagit ett stort kliv framåt på kort tid och förarna anser nu att det börjar bli mycket givande att vara med i landslaget.
- Det är givetvis roligt att förarna känner så men från förbundets sida kommer vi att jobba ännu hårdare för att vi ska kunna ge våra landslagsförare mer och bättre utvecklingsmöjligheter, avslutar Magnus Lampert.